16 Temmuz 2021 Cuma

Genital Siğil Neden Olur

 

Genital Siğil Neden Olur

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen siğiller HPV virüsünün cinsel yolla bulaşmasıyla oluşan rahatsızlıklardır. HPV tipleri kansere yol açmayacağı gibi 200’den fazla çeşidi bulunur ve bu çeşitlerin 40 tanesi siğil oluşumunu tetikler.

Özellikle kadınlarda smear testlerinin yapılması siğillerde büyük önem taşımaktadır.

Genital siğillerin dış görüntüsü genellikle leke ya da kabarcıklar halindedir. Siğiller kimi zaman et beni gibi gözükür ve kaşıntı yaparak cinsel ilişki sırasında kanamaya neden olabilir. Bu virüs belirti verse de vermese de başkalarına bulaşma riski oldukça yüksektir. Birçok tedavi yöntemi bulunurken erken teşhis bu nedenle büyük önem taşır.

Genital Siğile Neden Olan HPV Virüsü

HPV virüsü kimden bulaştığı belli olmayan ve genital siğillere neden olan bir virüs türüdür. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün belirti vermesi bazen 1 ay bazen de bir yılı bulabilir. Gebe kişilerde taşıyıcı durumundaysa anneden bebeğe geçebilir. Tedavi edilmediği durumlarda çoğalma ve büyüme gibi etkileri vardır. Sadece cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık olduğu için başka yollarla bulaşması mümkün değildir.

Tanı Yöntemleri

Genital bölgede yer alan siğillerin tanısını deri uzmanları yani dermatologlar yardımıyla konulması uygundur. Jinekoloji ve üroloji uzmanları da tanı koyabilirken aynı zamanda yılda bir kez kadınların jinekoloğa gitmesi fayda sağlayacaktır. Genital siğiller rahim ağzı kanseri için zemin hazırlar ve bu nedenle tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır. Bazen belirti vermezken bazen de kaşıntı ve kanama gibi belirtileri mevcuttur.

Tanı yöntemlerinden en önemlisi ve en çok uygulananı smear testidir. Acısız bir işlem olup pozitif çıkması durumunda tanıyı koyabilmek için farklı testlerin istenmesi gerekebilir. DNA testi genital siğillerin kansere neden olup olmayacağını araştırmaktan sorumlu testlerdir.

Genital Siğillerin Tedavi Yöntemleri

Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonunu atacak bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat genital siğillerin yok edilmesi için tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Genital siğillerin tedavisinde krem, yakma, dondurma ve büyük ise cerrahi operasyonlar oldukça başarılı yöntemlerdir ve genital siğillere sahip olan kişiler tedavi yöntemleri sayesinde hem siğillerinden kurtulup hem de siğil olan bölgenin temizlenmesini sağlamıştır. Anestezi olmadan uygulanan yöntemler arasında kremler ve kriyoterapi yöntemleri bulunur.

Bu yöntemler donma ve yakma işlemiyle siğillerin temizlenmesini sağlar. Lokal anestezi yardımıyla yapılan diğer tedavi yöntemi elektrokoterizasyon olup elektrikle yakım sağlanmaktadır. Eğer siğiller geniş bir alana sahip ve büyük ise genel anestezi altında cerrahi işlem yapılması uygun görülür.

0 yorum :