28 Mayıs 2020 Perşembe

Bebeğin Çenesi Neden Titrer


Bebeğin Çenesi Neden Titrer

Birçok anneyi rahatsız eden sorulardan biri de bebeğin çenesinin titremesidir. Bebeklerde çene, alt dudağın ve ellerin birkaç saniye içinde titremesi hayatın 3 ayına kadar fizyolojik kabul edilir.
Hayatın ilk haftalarında bebeğin vücudu henüz tam biçimlenmemiş ve bu oluşum süreçleri devam eder. Titremenin nedeni bebeğin eylemlerini kontrol eden sinir merkezlerinin gelişim tam olarak bitmemiştir.
Elbisenin değişimi, emzirme, karnında gaz ve acılar, açlık, hatta normal dokunuş, parlak ışık, güçlü ses, sıcaklık değişimi (örneğin, sıcak odadan dışarı çıkarmak vb.) çocukta titremeye neden olabilir. Bundan korkmak gerekmez. Titrem çoğu sağlıklı çocuklarda gözlenir ve daha sonra kendiliğinden geçiyor.
Normalde 3 aya kadar fizyolojik titreme giderek yok oluyor. Zamanından önce doğmuş çocuklarda tremor (titreme) daha geç yok olabilir. Bu da normal sayılır.
Ebeveynler çocuğun henüz tam olgunlaşmamış sinir sistemini güçlü tetikleyicilerin etkisinden mümkün olduğunca korumalıdır, çocuklar için sakin ve konforlu bir ortam yaratılmalıdır. Masaj, sakinleştirici otların demlemeleri ile (nane, melissa, papatya, pişik otu kökü) banyoları çocukları çok iyi yatıştırır.
Böylece, 3 ayına kadar birkaç saniye boyunca devam eden tremor (titreme) fizyolojik sayılır ve hiçbir özel muayene ve tedavi gerektirmez. Fakat bazı durumlarda tremor patolojik olarak değerlendirilebilir ve bu durumlarda ebeveynler mutlaka doktora başvurmalıdır.

Bebeklerde Titreme Olduğunda Ne Zaman Ve Hangi Durumlarda Doktora Götürülmelidir?


– Çene ve ellerle beraber çocuğun baş kasları tutuk olduğunda
– Tremor (titreme) bebek sakin durumda ve hiçbir tetikleyici etkiler yoksa
– Tremor sırasında deri morarır ve üzerinde ter çıkıyorsa
– Tremor çok güçlü olduğunda
– Tremor 30 saniyeden daha fazla sürüyorsa
– Tremor bebeğin 3 ayından sonra hala varsa ve devam ediyorsa


0 yorum :