6 Ocak 2020 Pazartesi

Doğumun Yaklaştığı Nasıl Anlaşılır?

Doğumun Yaklaştığı Nasıl Anlaşılır?



Doğumun belirtileri neler olduğunu bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Bir anne adayı bazı belirtilere bakarak doğumun yaklaştığını anlayabilir. Bahsedeceğimiz bu belirtiler anne adayında gözüküyorsa doğumun yaklaştığını anlayabilir.

Doğum yaklaştığı zaman bebeğin başı doğum kanalına yerleşir ve bu nedenle rahim 2 veya 3 cm yüksekliği azalacaktır. Bu andan itibaren anne adayının nefes alıp vermesi kolaylaşır. Hem de gebeliği boyunca şikâyet ettiği mide ve bağırsak gibi rahatsızlıklar azalacaktır.  Rahimdeki bebeğin büyümesi sonucu rahim idrar torbasına baskı yapar ve annenin daha sık idrara çıkmasına neden olur.

Doğumun yaklaşması ile aşağı inen rahim idrar torbasına baskı yapmadığından sık idrara çıkan anne adayı idrara çıkma derdi azalır. Bu durum ilk kez anne olacaklarda doğumdan 1 veya 2 hafta önce olur. Bir sonraki gebeliklerde ise doğuma yaklaşık bir gün kala oluşur.
Gebeliğin 28. Haftasından itibaren doğuma hazırlık nedeniyle rahimde kasılmalar sıklaşır. Kasılmalar nedeniyle oluşan bu ağrılar yalancı ağrı olup doğumdan önce başlar ve şiddetleri ve sıklığı değişkenlik göstermektedir.  Bu ağrılar annenin genellikle kasık ve karın kısmının belli bir noktasında daha fazla kendini göstermektedir. Böyle ağrılı durumlarda anne adayı dolaştığında veya dinlendiğinde geçebilir. Ağrı geçmemesi durumunda masaj yapılmalı.
Doğumun diğer belirtisi ise doğuma 1 veya 2 gün kaldığında anne adayında yaklaşık 1 veya 2 kilo kayıp görülür. Nedeni ise hormonların düzeyinin değişikliği nedeniyle vücuttan su atılması ve kişide iştahın azalmasıdır. Doğumun olacağı gün gebelik boyunca vücudun depo ettiği enerjinin bir bölümü açığa çıkacaktır. Açığa çıkan bu enerji ile doğumun gerçekleşmesinde harcanacaktır. Bu dönemde anne kendini çok rahat hissedecektir.


Doğumun başladığını gösteren üç belirti;

  • Sancılar
  • Nişanla gelmesi / Nişan Kanaması (sümüksü tıkaç)
  • Doğum suyunun gelmesi
Sancılar: Şiddeti değişen sancılar yalancı doğum sancıları olarak kabul edilir. Düzenli sancılar ise gerçek doğum sancısı olup doğumun habercisidir. Doğum sancısı belirli aralıklar gelmektedir. Bu ağrılar 15 veya 20 saniye sürmektedirler. Dinlenme ve pozisyon değiştirmesi neticesinde de bu sancılar geçmez. Dolaşmanın ve masajın da bu ağrıya etkisi olmaz.  Bu sancılar doğum hazırlığı için rahim ağzının yumuşamasına ve açılmaya sebep olur. Sancılar başladığı zaman düzenli olup olmadığına bakılır. Bu sancılar düzenli ise kaç dakikada bir geldiğine dikkat etmeli ve doktora haber verilmelidir.  Eşinin yanında bulunan baba adayı sancıların ne kadar sürede bir geldiğini saat ile ölçüp kontrol edebilir. Gelen bu sancılar 5 dakikada bire düşmemiş, sancılar 45 saniye sürmüyor ve anne adayının ilk doğumu ise telaşlanıp hastaneye gitmeye gerek yoktur.

Doğumun Yaklaştığı Nasıl Anlaşılır?

Doğum süresi ne kadardır?


 Anne adayının ilk doğumu ise doğumu yaklaşık olarak 12 veya 14 saat sürer. Anne adayının bu sürenin çoğunu evde geçirmesi kendi rahatlığı için daha iyi olacaktır.
Oluşan sancılar çok şiddetli, yaklaşık 40-50 saniye sürüyorsa ve beş dakikada bir veya daha sık geliyorsa kasılmaların düzene girmesini beklemeye gerek olmayabilir. Çünkü bazı gebelerde sancılar düzenli olarak gelmeyebilir. Sancılar başladığı zaman anne adayı arada bir dinlenerek dolaşabilir. Eğer su gelmemiş ise ılık bir banyo almasında fayda vardır. Bu arada hafif bir şeyler atıştırmasında bir sakınca yoktur.
Nişan Gelmesi / Nişan Kanaması: Hamilelik boyunca rahim ağzında salgılanan salgılar rahimin başında birikir ve rahim başının içindeki kanalları tıkar. Bu salgılar sümüksü bir yapıda olup mukus tıkaç olarak isimlendirilir. Bu tıkaç sayesinde bebeği dış etkenlerden korur dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı bir bariyer görevi yapar. Gebeliğin son dönemlerinde doğumun başlarında rahim ağzında bulunan bu mukus tıkaç dışarı düşer buna nişan gelmesi veya nişan kanaması denir. Anne adayı bunu iç çamaşırında bulabilir veya tuvalete gittiğinde anlar. Bununla beraber hafif açık kırmızı veya pembemsi bir akıntı da olabilir. 36 haftadan önce sümüksü kanlı bir akıntı gelirse nişan gelmesi değildir muhakkak doktora başvurulmalı. Gebelik 36 haftayı aşmışsa sümüksü bir akıntı ile beraber az bir açık kırmızı kanama varsan endişelenmeye gerek yok. Bu nişan gelmesidir. Nişan gelmesi doğumun başlamasının en belirgin belirtisidir. Nişan gelmesinden sonra ne zaman doğum başlanacağı tam olarak tahmin edilemez. Bazen saatler sonra, bazen günler sonra bazen de haftalar sonra da olabilir.
Doğum suyunun gelmesi: Kasılmaların ve gerilmelerin etkisiyle bebeği çevreleyen su kesesi aniden yırtılabilir. Yırtılmayla beraber suyun bir kısmı boşalabilir. Gelen bu su açık sarı renginde ve berrak olur. Doğum yoluna bebeğin başı girmiş ise fazla su gelmeyebilir. Su gelmişe ve sancılar başlamamış olsa bile doktora haber verilip anne adayı hemen hastaneye götürülmeli. Çünkü enfeksiyon kapmaması için bebeği en geç 24 saat içinde doğması gerekir. Her kadının doğumu kendine has olup birbirine benzemeyebilir. Daha önce doğum yapmış kadının ilk ve sonraki doğumları da farklılıklar olabilir. Anne adayında doğumun başlamasıyla beraber yalnızlık duygusu oluşur. Anne adayı sevdiği kişilerden uzaklaştığını ve bu doğum işinde tek başına yapması zorunda kaldığını düşünerekten kendini yalnız görür. Hatta anne adayları bu olaya eşinin sebep olduğunu ve çekilen acının sebebi eşi olduğunu düşünerekten içten içe eşine kızabilir. Böyle zamanlarda anne adayı rahatlaması için epey zamandan beri beklediği bebeğine çok kısa zaman sonra kavuşup kucağına alacağını düşünmelidir.



0 yorum :