25 Şubat 2020 Salı

Sık Yapılan Diyet Metabolizmayı Bozuyor


Fazlalıklarınızdan kurtulmak ve size uygun diyeti bulmak için bir çok diyet denediniz fakat hiçbiri size göre değil üstelik bu aramada farkında olmadan metabolizma hızınızı da düşürdünüz.

Sık Yapılan Diyet Metabolizmayı Bozuyor



İşte size uzmanından metabolizma hızınızı artıracak öneriler ve dikkat etmeniz gereken faktörler...
Metabolizma nedir

Bazal Metabolizma Hızı (BMH) , fiziksel aktivite ve besinlerin termik etkisi (diyetle alınan besinlerin sindiriminde harcanan enerji) olmak üzere üç ana birleşenden oluşur. Bütün bu bileşenlerin toplamı günlük enerji gereksinmemizi gösterir. Aldığımız kalorinin harcadığımız kaloriden fazla olması durumunda kilo artışı olur. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Diyetisyeni Özlem Araz, metabolizma hızının en büyük belirleyicisinin bazal metabolizma hızı olduğunu belirtiyor. Araz, "Bazal Metabolizma Hızı, 24 saat içinde hiç hareket etmeden, dinlenir vaziyette hayati fonksiyonların devamı için harcanan enerjidir ve günlük harcanan enerjinin yüzde 60 ile 70'ini oluşturur” diyor. Diyetisyen Araz, kişinin çevresel veya psikolojik etmenlerden dolayı değil, kendisini hazır hissettiğinde diyet yapması gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor; "Kendinizi test edin ve gerçekten diyete hazır olduğunuzda diyet yapın. Çünkü sık sık diyet yapmak metabolizma hızınızı yavaşlatır.”

Bazal metabolizma hızını etkileyen faktörler


Yaş ve cinsiyet: Büyüme döneminde vücut dokularının yapımı ek enerji gerektirdiğinden bazal metabolizma daha hızlıdır. Büyüme tamamlandıktan sonra bazal metabolizma hızı düşmeye başlar. Yaş ilerlemesiyle her yıl metabolizma hızı yüzde 2 kadar azalmaktadır, bu yüzden ilerleyen yaşlarda metabolizma hızı azalması sonucunda ağırlık kaybı hızının yavaşlaması doğaldır. Kadınların metabolizma hızı erkeklerinkinden düşüktür.

Vücudun cüssesi ve bileşimi: Bireyler arasındaki BMH farklılığının yüzde 80'i yağsız kütle oranındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Vücudun yağsız kütlesinin yağ kütlesine oranı arttıkça BMH de artmaktadır. Erkek ve kadının vücut bileşimi farklıdır. Kadınların yağ kütlesi erkeklerinkinden fazladır.

Endokrin sistemin özellikleri: Endokrin sisteminde, özellikle tiroid bezinden salgılanan hormonlar BMH'ı arttırır. Bu nedenle 'hipertiroidizm' denilen hormon fazlalığı durumlarında BMH hızlı, aksi durumda yavaştır. Böbrek üstü bezinden salgılanan kortizol hormonunun fazla olması metabolizmayı yavaşlatır. Pankreastan salgılan insülin hormonunun fazlası metabolizmayı yavaşlatır.

Gebelik durumu: Gebelik döneminde metabolizma hızı yüzde 22-33 oranında artar.

Stres durumu: Stres sırasında epinefrin hormonunun salınımı arttığından metabolik hız yüksektir. Fakat stres anında kortizol üretimi de aşırı artar ve bu kronik bir hal alırsa, sağlık için zararlı olduğu kadar vücut kompozisyonunu da olumsuz yönde etkiler. Yüksek kortizol değeri iştahı artırmanın yanı sıra, depresyon ve hafızada zayıflama, kas kütlesi, libido ve kemik yoğunluğu kaybına neden olur. Kortizol hormonunun fazlalığı, vücutta özellikle karın ve ensede yağ birikiminin ve şişmanlığın nedenidir.

Ateşli hastalıklar: Ateşli hastalıklarda hücre çalışmasının artması BMH'yı arttırır. Vücut ısısının bir derece yükselmesi BMH'da yüzde 7 artışa yol açar. Kanserde de metabolizma hızlanır.

Kas tonusu: Kas tonusu (bir kasın gerilmeye karşı gösterdiği direnç) bireyler arasında farklılık gösterir. Mutlak dinlenme anında bazı kişilerin kasları daha hareketlidir. Öfke, coşku, düşünme gibi durumlarda kas tonusu fazladır. Tedirgin kişilerin BMH'sı rahat kişilere göre daha yüksektir.

Ağır fiziksel aktivite: Ağır fiziksel aktiviteden sonra kaslar tam dinlenme durumuna geçmez. Bu nedenle fiziksel hareketlerden hemen sonra ölçülen bazal metabolizma hızı yüksektir.

Diyet içeriği: Diyetin bileşimi de bazal metabolizmayı etkiler. Diyette protein miktarı yükseldiğinde BMH artar.

Uyku: Uyku durumunda bazal metabolizma hızında azalma olur. Uyku sırasında ölçülen BMH uyanıkken ölçülenden yüzde 10 daha düşüktür.

Uzun süreli açlık: Uzun açlık durumlarında vücut daha az enerji harcamaya alışmaktadır. Ayrıca hızlı şekilde kilo alıp vermek, sık sık diyet yapıp, kilo verip tekrar geri almak veya şok diyetlerle, sağlıksız zayıflama yöntemleri uygulayarak hızla kiloların verilmesi gibi faktörler sonucunda metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu bireyler fazla yemeye başlayınca daha hızlı kilo alırlar.

Genetik faktörler: Özellikle ailede kilo fazlalığı varsa bireyler kilo almaya yatkın oluyor. Araştırmalar vücutta aşırı yağ depolanmasının kişinin büyük ölçüde genetik yapısı ile ilgili olduğunu göstermiştir. Tıpkı göz rengimizi, boyumuzu, metabolizmamızı belirleyen genler olduğu gibi vücut ağırlığımızı da belirleyen genlere sahibiz.

Adet dönemleri: Adet kanaması döngüsü (mensturasyon) de metabolik hızı etkiler. Metabolik hız yumurtlama anından bir hafta önce en düşük, mensturasyondan hemen önce en yüksek düzeydedir.

Metabolizma Hızı Nasıl Artırılır


Dengeli beslenme: Güne kahvaltıyla başlayın, öğün atlamayın.

Fiziksel aktivite: Gün içerisinde fiziksel aktiviteyi arttırmak ve haftada en azından 2-3 gün 40 dakika süren egzersizler sonucunda hem vücut enerji harcar hem de vücutta yağ kitlesi azalıp, kas kitlesinin artması sonucunda metabolizma hızı hızlanır.

Yeterli protein tüketimi: Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineralleri dengeli almalıyız, bu besin öğelerinin içinden özellikle proteinlerin termik etkisi (vücut proteini sindirirken daha fazla enerji harcar) yüksektir. Bu yüzden süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagiller gibi protein içeren besinleri diyetimizde yeteri kadar almalıyız.

Kendinizi hazır hissettiğinizde diyet yapın: Bazı dönemlerde bireyler kilo vermek isterler fakat çevresel veya psikolojik etmenlerden dolayı buna hazır değildirler. Bu durumda kendinizi test edin ve gerçekten diyete hazır olduğunuz dönemde diyete başlayın. Çünkü sık sık diyet yapmak metabolizma hızınızı yavaşlatır.

Bol su için: Su içmek dolaşım sisteminizi hızlandırır ve vücudunuzu temizler.

Kendinizi az yemeye alıştırmayın: Ne kadar az besin tüketirseniz, metabolizma hızınızda o kadar yediğiniz besinlerden aldığınız kaloriye kendini adapte eder. Bu yüzden az besin tüketmeyin, dengeli ve sağlıklı beslenin.

Hep aynı şekilde beslenmeyin: Bazı kişiler her gün aynı saatte aynı besinleri tüketirler, sürekli aynı besinleri tüketmek yerine diyetinize çeşit katınız.

Baharatları yemeklerinizde kullanın: Kırmızı acı biber, karabiber, zencefil gibi baharatlar metabolizmayı hızlandırır.

Günde 2-3 fincan kahve tüketin: Kahve tüketimi metabolizmayı hızlandırır (hamilelikte, reflü / gastriti olanlarda, çarpıntısı olan kişilerde önermiyoruz.)

Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırdığı yapılan çalışmalarda görülmüştür.


18 Şubat 2020 Salı

Selülite Bitkisel Çözüm Tedavisi

Selülite Bitkisel Çözüm Tedavisi


Kadınların korkulu rüyası selülitten kurtulmak ve kesin çözüm sağlamak için sizlere iki aşamalı bir bitkisel çözüm sunuyoruz. Öncelikle kremler ve masaj ile selülit etkilerini azaltmalı, arkasından da beslenme şeklinizi değiştirerek selülite yol açan etkenlerı tamamen yok etmelisiniz.
Bu iki aşamalı selülit tedavisi sayesinde siz de selülitlerinizle vedalaşabilirsiniz.

Kremler: Evde kullanabileceğiniz anti selülit kremler, deriye hemen nüfuz ederek, doğrudan yağ hücrelerini etkiliyor. Bu kremler selülitlerinizi tamamen yok etmese de azalmasını sağlıyor. Antiselülit kremler sayesinde hem pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz, hem de yeni selülitlerin oluşmasını önleyebilirsiniz.

Evde masaj: Kremlerin yanı sıra evde rahatlıkla yapabileceğiniz masajlarla da selilütle mücadele edebilirsiniz. Masaja kalçalarınızdan başlayın ve ellerinizle aşağıya ve yukarıya doğru daireler çizin. Daha sonra derinizi sıkıştırmadan baş ve işaret parmaklarınızın arasına alın ve yoğurur gibi masaj yapın ve bu arada dizlerin iç tarafını unutmayın.


Selülite dur demek için



  • Günde en az 1.5-2 litre sıvı alınmalıdır. En sağlıklı içecekler; su, soda, ıhlamur, ada çayı, sarı çay gibi doğal ot çayları, sıkma taze meyve suları, sıkma taze sebze suları, ayran.
  • Şişede, kutuda satılan kola ve meyve suyu gibi konserve edilmiş içecekler, siyah çay, kahve çok az içilmelidir. En iyisi içmemek.
  • Turşu suyu, sirke, şalgam suyu gibi tuzlu içecekler (tuzlu ayran dahil) asla içilmemelidir.
  • Hamur işi tatlılar, tuzlular, çikolata, gofret, kakaolu fındıklı tatlılar, bisküviler yenmemeli. Tatlı ihtiyacı az miktarda dondurma veya sütlü tatlılarla giderilmeli.
  • Yağlı etler, yağlı tuzlu şarküteri (sucuk, pastırma, jambon, sosis vs.) kebaplar, turşular yenmemeli.
  • Konserve edilmiş ve salamura yapılmış yiyeceklerden uzak durmalı.
  • Yağ tüketimi azaltılmalı yani günde 60 gramdan fazla yağ alınmamalı ve bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.
  • Beslenme şekli olarak lakto-vejetaryen beslenme felsefesi benimsenmelidir.
  • Protein kaynağı olarak, süt, yoğurt, peynir fazla alınmamak şartıyla yumurta yenmeli.
  • Et olarak daha ziyade yağsız tavuk-hindi, balık ve deniz ürünleri tercih edilmeli.
  • Her yemekten önce çok az yağlı dolu dolu her çeşit salata tercih edilmeli.

Bu yazı selülite iyi gelen yağ, selülite en etkili yöntem, selülit nasıl tedavi edilir, selülit nasıl yok edilir gider gizlenir, selülit nasıl azalır yok olur eritilir, selülite iyi gelen bitkiler yağlar yiyecekler sabun bitkiler haraketler nelerdir konusunda yazılmıştır.

11 Şubat 2020 Salı

Sağlıklı Kilo Verme Yolları


Sağlıklı bir biçimde kilo vermek için neler yapmalıyız? Nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı Kilo Verme Yolları

Biraz kilişe olabilir fakat sağlık her şeyin başıdır .Bu konuda ciddi anlamda üzerinde durulması gerekir. Sağlik diyince hemen hemen bir çoğumuzunda aklına kilo gelmektedir. Çünkü aşırı kilo ve obezite insan sağlığı açısından çok riskli ve tehlikelidir.

Günümüz itibari ile hemen hemen herkes kilo vermek için yüzlerce yolla başvurmakta. Kimisi bu işin hapını satmakta ,kimisi su şekilde ilaçlar satmakta anlayacağınız bu tür olaylar varda var. Fakat kendi şahsi fikrimi söylemem gerekirse ciddi anlamda bu sektörde büyük kandırmaca büyük sahtekarlık var.Sözümüz yanlış anlaşılmasın tabiki her firma için söylemiyoruz bunu fakat sporcu maddeleri besinleri  diye halkı kandıran halkın sağlığı ile oyayan bir sürü kişi ve kuruluş var.

Şahsen biz hap,toz ve benzeri besinleri asla ama asla tavsiye etmiyoruz.Ve bu tür şeyleri asla tasvip etmediğimi de buradan bildirmek istiyoruz.
Sağlıklı kilo verebilmeniz için sizlere çok daha faydalı çok daha ekonomik ve sağlınız için yararlı olacak uygulamalardan bahsedeceğim.
Öncellikle şunu belirteyim diyet yaptığınız sürece asla aç bırakan bol bol et yediren programları tavsiye etmiyoruz. Diyet programınız sürece eskisinden çok daha fazla ve sık yemek yiyeceksiniz .
Öncellikle diyet programı hakkında bir uzman doktora gözükmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.Doktorunuz ile birlikte oturup günlük olarak diyet programı çıkarmanız sizin faydanıza olacaktır.

Sağlıklı Kilo Verme Yolları

AKŞAM 7'DEN SONRA YEMEYİN


Bu konuda gerçektende önemli asla ama asla saat akşam 7den sonra ağzınıza yemek indirmeyin. 7 'den sonra bol bol meyve sebze ve su tüketebilirsiniz. Bu dediğim kuralı bir ay uygulayın emin olunki 1 ay sonunda sizin kilo vermenizde fayda edecek yararı olacaktır.

Sağlıklı Kilo Verme Yolları

HAMUR,TUZ,ŞEKER ASLA TÜKETMEYİN


Evet bu üst tarafta yazdığım muhteşem üçlüyü diyet boyunca hayatınızdan çıkarmanız lazım.Ve hatta bu yiyecekleri unutmalısınız.En azından bu yiyecekleri normal aldığınızın yarısı kadar tüketmeniz dahi sizin faydanıza olacaktır.

Sağlıklı Kilo Verme Yolları

HER GÜN DÜZENLİ 30 DK YÜRÜYÜŞ


Altın nokta burada her gün düzenli olarak 30 dk hafif tempolu yürüyüş size hem kalp sağlığı açısından hemde kilo yönünden olumlu olarak dönüş sağlayacaktır.

4 Şubat 2020 Salı

Manikür Yapmanın İncelikleri


Manikür Yapmanın İncelikleri


Manikür nasıl yapılır, manikürün incelikleri, manikürün zararları yapılışı, manikürün faydaları, manikürün püf noktaları önemi, evde kolay basit manikür yapma teknikleri yöntemleri nelerdir.
Kadınlarımızın güzellik ve bakım konusunda en hassas olduğu noktalardan biriside manikürdür. Doğru ve pratik manikür nasıl yapılır, manikür yapmanın incelikleri ve teknikleri nelerdir, kolay manikür için öneriler ve evde manikürün püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

  1. Fransız manikür modası günümüze kadar geldi. Hanımların edinmesi gereken setlerden biri de manikür setidir. Soluk ten veya krem rengi üzerine beyaz uç yaparak French manikür yapın. Bu klasik görünüm sağlıklı, kadınsı ve tırnakları daha uzun gösterir
  2. Şeffaf ve jel görünümü verin. Tırnaklarda çılgın bir görünüm hoş durabilir. Birkaç kat canlı ve parlak renkleri sürün.
  3. Sıcak bir ton için cilt uyumuna bakın. Harika yaz tonlarından mercan rengini sürecekseniz başka bir mercan rengiyle cildinizi önce deneyin. Size yakışan tonu rahatça bulun.
  4. Tırnak şekliniz yüzünüzü iyi gösterir. Kısa kare veya uzun sivri tırnaklar. Çoğu elde oval tırnaklar güzel durur ve sizi güzel gösterir. Yumuşatın ve ovalleştirin.
  5. İnci pembesi daha uzun gösterir. Pırıltılı pembe tonları uzun süre parlak ve uzun durur. Nötr mat bir pembe de kremsi ve hoş görünür.
  6. Mavi ve koyu tonlar. Mavi, sarı, yeşil eğlenceli taze ve parlaktır. Koyu renk cazibelidir.
  7. Takma tırnaklar. Zayıf ve kırık tırnakları gizler. Sık sık kullanmayın.
  8. Tırnak sanatı. Düz renklerin üzerine yapılan desenler güzel gösterebilir.
  9. Manikürden önce kullanılan ürünlerden korunmak için korunma kreminizi sürün.
  10. Manikür bozulmasın diye anahtarları ve cüzdan gibi tırnak bozacak şeyleri ayarlayın.
  11. Lekelerden asetonla kurtulun. Manikür sırasındaki ten lekelerini hemen silin.
  12. Kırık tırnaklar için önlem olarak bahçe işleri ve bulaşıkta eldiven kullanın.
  13. Tırnak enfeksiyonlarını önleyin. Temiz bir salon seçin veya evde hijyenik ortam sağlayın.
  14. Küçük yaşlarda evinizde anneniz veya ablanız size manikür yapabilir.


Manikür Yapmanın İncelikleri

Bu yazı manikür nasıl yapılır, manikürün incelikleri, manikürün zararları yapılışı, manikürün faydaları, manikürün püf noktaları önemi, evde kolay basit manikür yapma teknikleri yöntemleri nelerdir konusunda yazılmıştır.